Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
    Maandag 12 Juli 2021

    Synthetische zonnefilters en kanker. Hoe zit dat?

    Voordat we in gaan op de relatie tussen chemisch synthetische zonnefilters (SPF) en kanker, is het belangrijk te weten wat een zonnefilter nu eigenlijk doet en waarvoor het beschermt. Zonlicht bevat UVA, UVB, en UVC stralen. UVA en UVB stralen kunnen bijdragen aan huidveroudering en huidkanker. UVC stralen worden door de ozonlaag tegengehouden.

     

    Minerale of synthetische zonnebrand?

    Om deze zonnestraling te filteren zijn er twee soorten zonnebrand op de markt: minerale en chemisch-synthetische zonnebrand. Het grote verschil tussen deze twee is dat synthetische zonnebrand de huid in trekt en minerale filters een laagje op de huid leggen om zonlicht te weerkaatsen. Zinkoxide en titanium oxide zijn bekende minerale zonnefilters. Later in deze blogpost zullen we ook een overzicht geven van bekende chemische zonnefilters.

     

    Nadelen van synthetische filters

    Omdat synthetische zonnefilters de huid in trekken en zo in ons lichaam terecht komen als lichaamsvreemde stof, kunnen ze hormonale functies beïnvloeden of blokkeren. Dit kan op zijn beurt weer leiden tot verstoringen van het zenuwstelsel of ons immuunsysteem, met als gevolg een hoger risico op kanker. Je kunt je voorstellen dat hier het ‘stapeleffect’ van toepassing is. Over de jaren zijn we als mensen steeds meer chemisch-synthetische stoffen gaan gebruiken. Dit begint in de ochtend met onze douchegel, tandpasta en crème, en stapelt zich gedurende de dag alleen maar op. We krijgen, naast onze zonnebrand, steeds meer lichaamsvreemde en hormoonverstorende stoffen binnen. Hoeveel kan een mensenlichaam aan totdat er een onbalans (ziekte) ontstaat?

     

    Waar moet ik op letten bij het kopen van een goede zonnebrand?

    Zowel voor minerale zonnebrand als voor synthetische zonnebrand zijn er enkele aandachtspuntjes. Voor de minerale zonnebrand geldt dat het een (lichte) witte waas op de huid achter laat omdat het dus niet in de huid doordringt maar een beschermend laagje op de huid achter laat. Sommige merken zoals Eco Cosmetics hebben daar een fijne oplossing voor gevonden: minerale zonnebrand met een tintje (erg fijn voor het gezicht). Let er bij minerale zonnebrand ook op dat het geen nano-deeltjes (uiterst kleine deeltjes die wel de huid kunnen doordringen) bevat. Alle zonnecosmetica van Eco Cosmetics is mineraal en nano-vrij.

    Ga je etiketjes lezen, let dan op de volgende ingrediënten die wijzen op chemisch-synthetische filters of op lichaamsvreemde stoffen die vaak worden toegevoegd aan chemische filters:

    • oxybenzone, BP-3 of benzofenon-3 (onderzoek heeft uitgewezen dat bij gebruik van deze filters er een verhoogd risico op borstkanker is).
    • Benzofenon-1, benzofenon-8, OD-PABA, 4-methylbenzylideenkamfer, 3-benzylideenkamfer, octinoxaat of octocryleen.
    • Ethylhexylmethoxycinnamate, butylphenylmethylproponial en HICC
    • Oxybenzon (draagt indirect bij aan kanker omdat ze de antioxidanten in ons lichaam tegenwerken).

     

    Als we naar deze feiten kijken, kunnen chemisch-synthetische zonnefilters wel degelijk direct en indirect bijdragen aan ziekten zoals kanker. Gelukkig is het tegenwoordig steeds gemakkelijker om kwalitatief goede zonbeschermingsproducten met een minerale filter te vinden. Ook kunnen wij het ‘stapeleffect’ postief beinvloeden door vaker natuurlijke verzorgingsproducten te kopen en chemisch-synthetische ingrediënten te vermijden.

     

    News & updates

    Recente artikelen

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking

    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »