Fluor in je tandpasta, schadelijk of niet?
Een steeds terugkomende vraag in de wereld van natuurcosmetica is de vraag of fluoride in tandpasta nu wel of niet schadelijk is. Zelfs binnen de tandheelkunde lijken er wel twee kampen te ontstaan: voor en tegen. Laten we daarom eerst eens kijken wat fluor nu eigenlijk is.
Wat is fluoride?
Fluoride komt van nature voor in ons lichaam en is daar een onderdeel van onze tanden en botten. Tevens komt fluoride ook als spoorelement voor in ons drinkwater en onze voeding (bijvoorbeeld in vis, schelpdieren en zwarte thee). Door de opname van fluoride uit de voeding zijn onze tanden beter bestand tegen gaatjes. De hoeveelheid fluoride die we binnen krijgen via onze voeding is echter zeer gering. Tandartsen raden daarom vaak extra fluoride aan, via tandpasta of mondwater bijvoorbeeld.
Gezondheid als een werkwoord
In de Westerse maatschappij word gezondheid steeds vaker als een kant-en-klare formule gepresenteerd waar we zelf geen of weinig invloed op hebben. We slikken graag een pilletje, smeren een zalfje: zo lang we zelf niet het echte werk hoeven doen. Deels geldt dit ook voor de gezondheid van onze mond en tanden. Fluoride kan inderdaad helpen gaatjes te voorkomen, maar drink je genoeg water en heb je een gezond voedingspatroon met weinig geraffineerde suikers (veel frisdrank is funest) en veel groenten en fruit dan kun je zelf een grote bijdrage leveren aan een gezond gebit. Ook het goed en regelmatig poetsen van je tanden is belangrijk. Je kunt jezelf dan ook afvragen: heb ik echt fluoride in mijn tandpasta nodig met een gezonde leefstijl?
Het gevaar van fluoride
Fluoride is in kleine hoeveelheden niet schadelijk voor het lichaam. Fluoride is pas schadelijk als je per kilo lichaamsgewicht ongeveer drie tot vijf gram tandpasta zou inslikken. Dit geldt niet alleen voor fluoride, maar ook voor andere chemisch-synthetische stoffen in bijvoorbeeld verzorgingsproducten. Maar hoe lang laten we al deze stoffen dagelijks opstapelen in ons lichaam? Wat gebeurt er als we teveel fluoride binnen krijgen? Bij overmatig gebruik van fluoride kunnen enzym functies verstoord raken. Ook kan calcium minder goed worden opgenomen (met als gevolg broze botten) en kunnen de nieren, spieren, en het zenuwstelsel worden aangetast door overmatig fluoride gebruik.
Wij van Bioase vinden het belangrijk dat iedereen een weloverwogen keuze kan maken. Omdat wij geloven in de heilzame werking van de natuur hebben wij slechts tandpasta zonder fluoride in ons assortiment opgenomen. Op de vraag: 'fluor in je tandpasta, schadelijk of niet?' zouden wij daarom antwoorden dat fluor in tandpasta een onnodig risico voor de gezondheid is.