Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Woensdag 14 Juli 2021

  Microplastics in mijn cosmetica? Liever niet!

  Als je tijdens je zoektocht naar natuurlijke producten bij Bioase terecht bent gekomen, is de kans groot dat je op de hoogte bent van de zogenaamde microplastics die in veel reguliere verzorgingsproducten zitten. Maar wat zijn microplastics nu eigenlijk precies, en wat doen ze met de natuur en onze gezondheid?

   

  Wat zijn microplastics?

  Het plastic dat wij dagelijks gebruiken, denk aan plastic zakjes, verpakkingsmateriaal, maar ook de synthetische kleding die we dragen, komt uiteindelijk in het milieu terecht. Het valt namelijk vroeg of laat uit elkaar in steeds kleiner wordende stukjes. Alle stukjes kleiner dan een halve centimeter (of zo klein dat het onzichtbaar voor het oog is) noemen we microplastics. In andere gevallen voegen fabrikanten bewust micro-plastics toe aan verzorgingsproducten omdat ze een bepaalde functie hebben, zoals een reinigend of scrubbend effect of het vergroten van de smeerbaarheid van een product zoals bij tandpasta, eyeliner, mascara, lipstick, poeder, en crème.

   

  Wat doen microplastics met de natuur en ons lichaam?

  In principe kunnen we de natuur en de gezondheid van ons lichaam niet los van elkaar zien. Wanneer onze oceanen, het water wat de mensheid in leven houdt, vervuilt zijn, dan vervuilen we ons menselijk lichaam ook. Microplastics kunnen bijdragen aan de plastic soep in oceanen, en daar schadelijk zijn voor vissen en ander zeeleven. Vissen die wij bijvoorbeeld weer consumeren. Uiteindelijk komen microplastics hoe dan ook op ons bord terecht.

  Eenmaal in ons lichaam als lichaamsvreemde stof, kunnen microplastics hormonale functies beïnvloeden of blokkeren. Dit kan op zijn beurt weer leiden tot verstoringen van het zenuwstelsel of ons immuunsysteem, met als gevolg een hoger risico op onbalans en ziekten.

   

  Hoe herken ik microplastics?

  Wanneer er microplastics in een product zitten, staat dat vermeld bij de ingrediënten als bijvoorbeeld 'polyethyleen'. Hoewel veel fabrikanten polyethyleen uit de ingrediënten gehaald hebben, zijn er ook nog andere vormen van microplastics. Wil je er zeker van zijn dat jouw producten geen microplastics bevatten, let dan op de keurmerken: Ecocert, Europees Ecolabel, NaTrue, Cosmebio Bio & Eco en BDIH. 

   

  Bij Bioase vermelden wij altijd het keurmerk, zo hopen we jouw zoektocht naar de beste natuurlijke producten wat gemakkelijker te maken. Mocht je onverhoopt toch vragen hebben, stel ze dan gerust. We helpen je graag!

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  News & updates

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking

  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »