Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Vrijdag 9 Juli 2021

  5 Redenen waarom de zon goed voor je is

  Als je de wereldgeschiedenis in duikt dan zul je zien dat onze voorouders de natuur en specifiek de zon aanbaden. Tegenwoordig lijkt het wel alsof we slechts de nare gevolgen van een teveel aan zonnestralen, zoals huidkanker, erkennen. Maar wist je dat de zon ook heel belangrijk is voor ons geestelijk welzijn en onze fysieke gezondheid?

   

  Aanmaak van Vitamine D

  Je hebt vast wel eens gehoord dat je lichaam onder invloed van zonlicht vitamine D aanmaakt. Maar wat doet vitamine D nu eigenlijk voor ons lichaam? Vitamine zorgt voor de opname van calcium en is dus heel belangrijk voor botten en spieren. Omdat het hart ook een spier is, is voldoende vitamine D ook belangrijk voor een gezonde hartfunctie. Ook stuurt vitamine D de vorming van een antimicrobieel eiwit aan in onze witte bloedcellen. Je krijgt dus niet alleen sterkere botten, tanden, en spieren, maar je bent ook beter beschermd tegen allerlei virussen en bacteriën.

   

  Verlagen van de bloeddruk

  UVB stralen hebben een gunstig effect op je bloeddruk. Onder invloed van zonlicht maakt ons lichaam namelijk stikstof oxide aan (NO). NO is een echte multitasker en belangrijk bij het reguleren van de bloeddruk, bloedstolling, bloedtoevoer naar de spieren, afweer tegen bacteriën en kankercellen, slaap, nierfunctie, insulineproductie, botopbouw en een gezonde huid.

   

  Afvoer van afvalstoffen

  Zweten vinden we vaak maar een lastige bijkomstigheid van de zon, maar wist je dat het ook erg nuttig is? Door de huidbarrière voert ons lichaam allerlei giftige stoffen af, volgens sommige wetenschappers nog meer dan via ons bloed of urine.

   

  Verlichting huidproblemen

  Heb je last van acne, psoriasis, of eczeem? Grote kans dat je huid stukken rustiger en zuiverder is wanneer je genoeg zon krijgt. Omdat deze klachten vaak (deels) psycho-somatisch zijn (lichamelijke klachten versterkt door psychologische factoren), is de werking van de zon tweeledig in dit geval. Zonlicht maakt namelijk ook de gelukshormonen endorfine en serotonine aan. Jij blij, je huid blij.

   

  Boost voor de vruchtbaarheid

  Ook hier is de werking van de zon tweeledig: mannen die door de zon veel vitamine D aanmaken hebben een betere spermakwaliteit. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat de testosteron spiegel van mannen 15% hoger ligt in de zomer. Testosteron speelt een rol bij de ontwikkeling van spermacellen.

   

  Meteen uren de zon in? Liever niet. Om van de voordelen van de zon te kunnen genieten hoef je slechts dagelijks een kwartier tot een halfuur met hoofd, handen, en onderarmen onbedekt in de zon te gaan. Voor volwassenen met een lichte huid of voor kinderen kan een kwartier al genoeg zijn. Voor de overige uren ga je uiteraard goed beschermd, met een natuurlijke zonnebrand, de zon in.

   

   

  News & updates

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking

  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »